Sint tapas

Kipgehaktballetjes met speculaaskruiden

Ingredienten:

  • 400 gram kipfilet (in kleine blokjes)
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 1 beschuit (verkruimeld)
  • 1 theelepel olie

Bereiden:

  1. Maal voor de balletjes de kip met de speculaaskruiden, het ei, zout en peper tot een fijn gehakt. Kneed het beschuitkruim erdoor en vorm met vochtige handen kleine balletjes.
  2. Leg afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  3. Verhit voor de kipballetjes de olie in een koekenpan en bak hierin de balletjes in circa 5 minuten rondom bruin en gaar.
  4. Giet een scheutje water erbij en laat de balletjes op een lage stand nog 5 minuten garen.

Tomatentaartjes met garnalen

Ingredienten:

  • 150 gram snoeptomaatjes (gehalveerd)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 4 sneeën bruin brood (zonder korst)
  • 2 eieren
  • 50 milliliter kookroom
  • 1 eetlepel pesto
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 125 gram Hollandse garnalen
  • 1 bosui (in smalle ringen)

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de olijfolie met de knoflook en bestrijk hiermee de broodsneetjes aan beide kanten. Druk het brood, eventueel iets uitgerold, in de vormpjes.
  2. Klop de eieren los met de kookroom, pesto en kaas. Giet dit mengsel op de broodsneetjes in de vormpjes. Verdeel de tomaatjes erover.
  3. Bak de taartjes in het midden van de oven in 16-18 minuten goudbruin en gaar.
  4. Laat ze iets afkoelen en neem uit de vormpjes. Verdeel de garnalen en bosui erover.

Bladerdeegcadeautjes

Ingredienten:

  • 9 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 100 gram oude kaas (geraspt)
  • 2 eetlepels verse roomkaas met knoflook
  • 1 eidooier (losgeklopt)
  • mespunt paprikapoeder

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg voor de cadeautjes 4 plakjes bladerdeeg op de bakplaat. Meng de geraspte kaas met de roomkaas en paprikapoeder en verdeel over het midden van het deeg. Bestrijk de randen van het deeg met water, leg nog 4 plakjes deeg erop en druk de randen goed op elkaar.
  3. Snijd het overige plakje bladerdeeg in reepjes en versier hiermee de deegpakketjes als cadeautjes.
  4. Bestrijk de cadeautjes met ei en bak in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen.

Mayonaise-yoghurtdip

Ingredienten:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels kwark
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • mespunt paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereiden:

  1. Meng alle ingrediënten voor de dip en breng op smaak met zout en peper.
  2. Serveer de balletjes (lauw)warm met de dip.