Kip op blik

Ingredienten:

  • 1 Gulden Hoeve hele kip
  • 1 blikje bier naar keuze
  • 10 tenen knoflook
  • 1 hele citroen
  • 10 stengels verse tijm (gerist)
  • 10 stengels bieslook (fijngesneden)
  • 10 stengels rozemarijn
  • G’woon olijfolie traditioneel
  • Verstegen peper en zout

Voor de aardappelpartjes:

  • 800 gram voorgekookte aardappelpartjes
  • 1 citroen
  • 6 stengels rozemarijn (gerist)
  • Scheut g’woon olijfolie traditioneel
  • Verstegen zout

Bereiden:

  1. Pers 6 knoflooktenen. Meng de geperste knoflook, de rasp van 1 citroen, de verse tijm, bieslook en 100 ml olijfolie in een hakmolen of keukenmachine en hak helemaal fijn. Breng de marinade goed op smaak met zout en peper. Wrijf de kip van buiten en van binnen helemaal in met de marinade.
  2. Zet de kip minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren. Steek ondertussen de barbecue aan en breng op een temperatuur van 180°C.
  3. Zorg voor een grote gietijzeren schaal. Open het blikje bier, giet er wat bier uit en stop de stengels rozemarijn en de rest van de knoflook erin. Zet het blikje in het midden van de gietijzeren schaal en plaats de kip op het blikje.
  4. De kip moet nu 70 minuten garen op de barbecue. Sluit de barbecue af met de deksel.
  5. Meng in de tussentijd de aardappelpartjes met een scheut olijfolie, zout en de rozemarijn. Snijd de citroen in parten en meng door de aardappeltjes. Leg 15 minuten voor tijd de aardappeltjes rondom de kip in de schaal en sluit de deksel weer.
  6. Serveer de kip met de aardappeltjes.