Nieuwsbanner

Laagste prijs garantie van supermarktbedrijf in trek bij klanten

Omzet Vomar groeit in 2023 ruim dubbel zo snel als de markt

Alkmaar, 9 januari 2024

Vomar Voordeelmarkt heeft in 2023 een omzetstijging van 17 procent behaald ten opzichte van 2022. Daarmee is de omzet van het supermarktbedrijf, het afgelopen jaar, ruim twee keer zo snel gegroeid als de markt. En dat al voor het 7de jaar op rij. De totale markt groeide volgens Nielsen met 7,6 procent ten opzichte van 2022.
Algemeen Directeur van Vomar, Aart van Haren: “Ook afgelopen jaar wist de klant ons weer meer te vinden en ook beter te waarderen en dan met name voor onze lage prijzen, blijkt uit klantonderzoek. We blijven daarom hard werken om dit ook het komende jaar waar te blijven maken.”


Autonome groei
De bestaande Vomar-winkels hebben vooral veel nieuwe klanten verwelkomd waardoor de groei grotendeels autonoom is. Voor een beperkt deel komt de groei door de in 2023 geopende winkels in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp en Bunschoten-Spakenburg in de provincie Utrecht. Van Haren: “We hadden, in tegenstelling tot de markt, een mooie volumegroei in 2023. Waar er in de gehele markt ruim 3 procent minder volume werd verkocht, steeg het volume bij Vomar met ruim 7 procent.”

De klanttevredenheid bij Vomar is in 2023 dan ook significant gestegen. “Vooral onze lage prijzen krijgen een hoge waardering en dat is waar we als kwaliteitsdiscounter met ruim 10 duizend collega’s elke dag hard voor werken”, aldus Van Haren.

Scherpe keuzes
Om de prijzen zo laag mogelijk te houden in een tijd waarin grondstofprijzen nog steeds hoog liggen en ook de energiekosten en de loonkosten flink zijn gestegen, is niet eenvoudig. Van Haren: “We maken daarom scherpe keuzes. We verkopen geen boodschappen online bijvoorbeeld en voor zelfscankassa’s kiezen we ook niet. Door deze keuzes zijn we in staat gebleken de kosten beter onder controle te houden. En dat betekent weer lagere prijzen voor onze klanten.”

55 jaar familiebedrijf
Vomar vierde in 2023 haar 55-jarig bestaan met onder andere een groot feest voor alle ruim 10 duizend medewerkers in het AFAS stadion in Alkmaar. “Vooral dankzij alle hardwerkende collega’s is Vomar zo succesvol en daar zijn we trots op”, vertelt Van Haren. “Een spetterend feest was dan ook op zijn plaats.”
Daarnaast vierde Vomar ook met verschillende spectaculaire aanbiedingen en cadeau-acties haar 55-jarig bestaan met haar klanten.

Klaar voor de toekomst
Medio april neemt Jim Zwanenburg (red. huidige CFO van Vomar) het stokje als CEO over van Aart van Haren. Daarmee komt er na ruim 20 jaar weer een familielid van de oprichters aan het roer te staan van Vomar. Het succes van Vomar betekent niet dat de supermarktorganisatie achterover gaat leunen. “We gebruiken ons succes om flink te investeren in de toekomst”, aldus Van Haren. “Zo verbouwen we onze eigen slagerij in Alkmaar om deze duurzamer, efficiënter en moderner te maken. Daarnaast investeren we fors in de verduurzaming van onze winkels en de ontwikkeling van onze medewerkers met verschillende opleidingsprogramma’s”.


Foto: Vomar opende in 2023 een nieuwe winkel in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.

Vomar Nieuwe Niedorp