Gazpacho van gegrilde tomaten

Bereiden

  1. Maal voor de anjovisboter 1 teen geperste knoflook, de fijngesneden anjovisfilets, peterselie, chilivlokken en de roomboter door elkaar en houd apart. Steek de barbecue aan.
  2. Leg de tomaten met het snijvlak op een schoon en ingevet rooster en rooster circa 10 minuten vlak boven de gloeiende kooltjes. Keer na 5 minuten om.
  3. Pluk de velletjes van de tomaten en pureer het vruchtvlees met een blender of staafmixer. Voeg de olie, azijn en knoflook toe en pureer de tomaten glad. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Snijd het stokbrood in de lengte in 4 lange plakken. Bestrijk de plakken brood aan beide kanten met olijfolie en gril ze om en om goudbruin op de barbecue.
  5. Wikkel de ijsblokjes in een schone theedoek en sla met een pollepel tot gruis. Verdeel dit crushed ice over 4 glaasjes en giet het tomatenmengsel erop.
  6. Bestrijk het gegrilde brood met de ansjovisboter en serveer erbij.

Ingrediënten

  • 500 gram trostomaten (gehalveerd)
  • 50 ml olijfolie
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 0.5 parisienne wit
  • 12 ijsblokjes
  • 4 ansjovisfilets (uit blik)
  • 2 takjes platte peterselie (fijngehakt)
  • 1 snufje chilivlokken
  • 100 gram roomboter (ongezouten, zacht)
  • Peper en zout