Zelfgemaakte sausjes

Barbecuesaus met gekaramelliseerde sjalot

Bereiden

Verhit de olie en fruit hierin de sjalotten en knoflook op een lage stand in 5-8 minuten bruin en kleverig. Voeg een flinke snuf cayennepeper toe en fruit kort mee. Voeg de tomatenketchup, wittewijnazijn, scherpe fijne mosterd, worcestersaus en bruine basterdsuiker toe. Breng de saus aan de kook tot alle suiker is opgelost en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper of eventueel tabasco. Laat de saus afkoelen en bewaar in de koelkast in een schone afgesloten pot.

 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram sjalotjes (in halve ringen)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • cayennepeper
  • 250 mltomatenketchup
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 theelepels worcestershiresaus
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • evt. tabasco (naar smaak)

Kerriesaus met gember en limoen

Bereiden
Verhit de olie en fruit hierin de ui in circa 5 minuten goudgeel. Voeg kerriepoeder, gemberpoeder en citroengraspoeder (sereh) toe en fruit 1 minuut mee op een lage stand. Laat afkoelen en meng met de mayonaise. Roer er het limoensap en de gembersnippers door.

 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie Traditioneel
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 0.5 theelepel kerriepoeder
  • 0.5 theelepel Verstegen gemalen gember
  • 0.5 theelepel Kokki Djawa citroengraspoeder
  • 100 ml G’woon mayonaise
  • 0.5 limoen (sap)
  • 1 eetlepel gember (gesnipperd).

Zoetzure-komkommer-relish met dille

Bereiden
Rasp de komkommer grof en vang op in een fijne zeef. Bestrooi met zout en dek af. Laat circa 1/2 uur rusten en druk met een lepel het vocht uit de komkommer. Meng de geraspte komkommer met de augurkjes, sjalot en dille. Breng de relish op smaak met een paar druppels wittewijnazijn, olijfolie en peper. Bewaar afgedekt in de koelkast.

 

Ingrediënten

  • 0.5 komkommer
  • 4 zoetzure augurkjes (fijngesneden)
  • 1 sjalot (fijngesnipperd)
  • 1 bosje verse dille (fijngehakt)
  • Wittewijnazijn
  • Peper
  • Olijfolie traditioneel

Honingsaus met appel en tijm

Bereiden
Schep het citroensap, de verse tijm en vloeibare honing door de appelblokjes. Verhit een pan en laat hierin de gezouten boter smelten, maar niet verkleuren. Roer het appelmengsel erdoor en breng op smaak met peper. Serveer de saus lauwwarm.

 

Ingrediënten

  • 1 friszure appel (geschild, in heel kleine blokjes)
  • 0.5 citroen (sap)
  • 1 eetlepel verse tijm (alleen de blaadjes)
  • 50 gram heldere bloemenhoning
  • Peper
  • 100 gram gezouten roomboter

Pikante Thaise knoflook-pepersaus

Voorbereiden
Meng de rode peper met de balsamicoazijn, teentjes knoflook en 1 theelepel zout. Laat dit mengsel circa een halve dag staan.

 

Bereiden
Verhit een pan en voeg het pepermengsel en de rietsuiker toe. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten pruttelen. Laat afkoelen en pureer met een staafmixer tot een saus. Wrijf de saus eventueel door een fijne zeef. Vul een schone pot of fles met de saus en bewaar in de koelkast

 

Ingrediënten

  • 200 gram rode pepers (fijngehakt)
  • 150 ml witte balsamicoazijn
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • theelepel zout
  • Circa 2 eetlepels rietsuiker