Knolselderij stamppot

Ingredienten

  • 600 gram knolselderij (geschild, in kleine blokjes)
  • 400 gram kruimige aardappels (geschild, in kleine blokjes)
  • 1 eetlepel boter
  • 50 milliliter crème fraîche
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bladselderij
  • 2 bosjes lente-/bosuitjes (gewassen)

Voor het vlees:

  • 600 gram runderlappen
  • 1 theelepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien (grof gehakt)
  • 250 milliliter runderbouillon (van 0.5 tablet)
  • 250 milliliter rode wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels

Bereiden

  1. Begin met het stoofvlees: bestrooi het vlees met zout, peper en de bloem. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees om en om bruin.
  2. Neem het vlees uit de pan en roer de aanbaksels los. Voeg de uien toe en bak ze op een lage stand in 5 minuten bruin.
  3. Leg het vlees terug in de pan en giet de bouillon en wijn erbij. Breng aan de kook en zet de warmtebron laag. Laat circa 5 minuten koken zonder deksel en voeg dan de laurier en kruidnagels toe. Leg het deksel op de pan en laat het vlees op de laagste stand (of in de oven op 100ºC) in minimaal 2,5 uur gaar stoven.
  4. Neem het deksel van de pan en laat de jus op een lage stand nog circa 10 minuten inkoken.
  5. Kook de blokjes knolselderij en aardappel in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en laat goed uitlekken.
  6. Schep terug in de pan en voeg de boter en crème fraîche toe.
  7. Stamp tot een grove puree en breng op smaak met peper.
  8. Hak de kruiden en bosui grof en schep 5 minuten voor het serveren door de hete puree.
  9. Serveer de stamppot met het stoofvlees. Lekker met mosterd en zilveruitjes