Snijd de teentjes knoflook in plakjes, snijd de champignons in plakjes en schaaf de aardappels heel dun. Spoel de aardappels onder koud water en droog ze met een schone theedoek.
Verwarm de oven voor op 160°C. Schud de aardappelplakjes om met de tijm, peper en een flinke snuf zout en verdeel een derde van de aardappels over de ovenschaal. Verdeel hier een derde van de knofl ook en champignons over.
Klop de slagroom, melk en wijn door elkaar en giet de helft hiervan over de aardappels, champignons en knofl ook.
Vervolg met nog 2 lagen aardappel, champignons en knofl ook en giet de rest van het roommengsel erover.
Bak de gratin in de oven in 1 uur gaar. Ga ondertussen van start met het bereiden van de biefstuk.
Bestrooi de biefstuk naar smaak met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan. Leg de biefstukken in de pan en houd ze in beweging over de bodem van de pan. Bak de biefstukken circa 3 minuten.
Zet de warmtebron iets lager als de boter te bruin kleurt. Keer het vlees om en bak nog 2-3 minuten voor een ‘medium’ biefstuk. Laat het vlees voor het aansnijden even rusten onder aluminiumfolie. Serveer de biefstuk bij de gratin.