Sint-tapas

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 400 gram Vomar kipfi lets (in kleine blokjes)
  • 1 eetlepel Verstegen mix voor koek & speculaas
  • 1 scharrelei maat L
  • 1 g’woon naturel beschuit (verkruimeld)
  • 1 theelepel g’woon olijfolie traditioneel

Voor de groenten

  • 6 winterpenen
  • 2 eetlepels g’woon heldere bloemenhoning
  • 0.5 citroen (sap)
  • 2 eetlepels verstegen sesamzaad

Voor de cadeautjes

  • 9 plakjes g’woon bladerdeeg (ontdooid)
  • 100 gram Melkan Goudse 48+ geraspt oud
  • 2 eetlepels Paturain verse roomkaas knoflook & fijne kruiden
  • Mespunt g'woon paprikapoeder
  • 1 scharrelei maat L (split, alleen de dooier)

Voor de dip

  • 2 eetlepels g’woon mayonaise
  • 3 eetlepels Melkan halfvolle kwark
  • 1 theelepel g’woon heldere bloemenhoning
  • 1 theelepel g'woon kaneelpoeder
  • 1 mespunt g'woon paprikapoeder
  • Verstegen peper en zout

Voorbereiden

  1. Maal voor de balletjes de kip met de speculaaskruiden, het ei, zout en peper tot een fijn gehakt. Kneed het beschuitkruim erdoor en vorm met vochtige handen kleine balletjes. Leg afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  2. Halveer voor de groenten de winterpenen en snijd ze in vier lange repen. Leg ze in een ovenschaal en giet de honing en citroensap erover. Maal er wat zout en peper over en meng goed. Bestrooi met de sesamzaadjes.
  3. Leg voor de cadeautjes vier plakjes bladerdeeg op de bakplaat. Meng de geraspte kaas met de roomkaas en paprikapoeder en verdeel over het midden van het deeg. Bestrijk de randen van het deeg met water. Leg nog vier plakjes deeg erop en druk de randen goed op elkaar. Snijd het overgebleven plakje bladerdeeg in reepjes en versier hiermee de deegpakketjes als cadeautjes.

Bereiden

  1. Verhit voor de kipballetjes de olie in een koekenpan en bak hierin de balletjes in circa vijf minuten rondom bruin en gaar. Giet een scheutje water erbij en laat de balletjes op een lage stand nog vijf minuten garen.
  2. Meng intussen alle ingrediënten voor de dip en breng op smaak met zout en peper. Serveer de balletjes (lauw)warm met de dip.
  3. Verwarm de oven voor op 220°C en rooster de wortels circa 20 minuten in de oven, tot ze licht gekleurd en beetgaar zijn. Bestrooi met nog wat sesam en serveer (lauw)warm.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de cadeautjes met ei en bak in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen.