Verwarm de oven voor op 150ºC. Maal de kandijkoekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de helft van de boter en meng door de koekkruimels. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem. Druk goed aan. Bak de bodem 10 min in de oven.
Boem de citroenen schoon en rasp de gele schil eraf. Pers de vruchten uit. Klop de roomkaas los met 150 g suiker en vanillesuiker. Voeg de crème fraîche toe en roer door. Voeg vervolgens 3 eieren en de rasp van 1 citroen toe.
Neem de bodem uit de oven en schenk het roomkaasmengsel erop. Bak de taart 50 min in de oven. De taart zal nog een beetje wiebelig in het midden zijn, maar wordt stevig na afkoelen.
Smelt de rest van de boter met de rest van de citroensap, het citroensap en de rest van de suiker in een (steel)pan.
Klop de overige 2 eieren los in een kom. Giet bij het boter-citroenmengsel al roerend langzaam bij de eieren, om stollen te voorkomen. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm op een lage stand al roerend tegen kook aan, tot het mengsel de dikte van vla heeft. Laat niet koken, dan gaat de lemoncurd schiften. Laat de lemonscurd goed afkoelen.
Neem de cheesecake uit de oven, laat afkoelen en zet eventueel daana nog een paar uur in de koelkast. Verdeel de lemoncurd over de cheesecake zodra de taart en de curd allebei zijn afgekoeld.