Bombe Alaska

Voorbereiden

  1. Laat al het ijs iets zachter worden buiten de koelkast. Bekleed de binnenkant van een kom met vershoudfolie. Snijd de cake in de lengte in plakken van circa 1 cm dik en bekleed de kom ermee. Druk stevig aan, zodat er geen gaten ontstaan.
  2. Bestrijk de cakelaag met een laagje jam. Verdeel een laag vanille-ijs, vervolgens aardbeienijs en sluit in het midden af met chocolade-ijs. Druk goed aan, strijk glad en dek af met een laag cake, zodat het ijs goed ingepakt is. Dek de kom af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur in de diepvries.

Bereiden

  1. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de suiker toe. Verhit de ovengrill of gebruik een gasbrandertje. Neem de kom met ijs uit de diepvries en verwijder het folie. Keer de kom op een ovenvaste schaal of bord en trek de rest van het folie eraf.
  2. Verdeel het eiwitmengsel met een vork over de bol. Brand het eiwitschuim licht goudbruin met een gasbrander of door kort in de ovengrill te plaatsen. Let goed op, dit gaat snel!
  3. Garneer met pistachenootjes of bakparels. Serveer de bombe Alaska direct.

Ingrediënten

  • 1 liter vanilleroomijs
  • 500 ml aardbeienijs
  • 500 ml chocolade-ijs
  • 1 roombotercake (ca. 500 g)
  • 1 pot bosvruchtenjam
  • 4 eieren (eiwit)
  • 100 gram suiker
  • pistachenoten (gehakt, om te garneren)

Benodigdheden

  • bolvormige kom (22 cm ø)
  • vershoudfolie