Ierse biefstuk met paddenstoelen en cranberrysaus

Ingrediënten:

  • 4 biologische Ierse biefstukken
  • 600 gram paddenstoelen
  • 25 gram Melkan roomboter ongezouten
  • Drogheria peper en zout

Voor de cranberrysaus:

  • 1 sinaasappel
  • 250 verse of gedroogde cranberry’s
  • 3 takjes verse tijm
  • 100 gram Wester ruwe rietsuiker
  • 75 ml Offley Ruby Porto
  • 1 Verstegen kaneelstokje
  • 4 Verstegen kruidnagels
  • G’woon aluminiumfolie

Bereiden:

  1. Maak eerst de cranberrysaus: boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe het sinaasappelrasp, -sap, de suiker, port, cranberry’s, tijm, het kaneelstokje en de kruidnagels in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 20min. zachtjes koken. Druk af en toe een paar cranberry’s met een houten lepel stuk tegen de zijkant van de pan, maar laat er ook een aantal heel. Verwijder de tijm, het kaneelstokje en de kruidnagels uit de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur snel rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan en leg in een ovenschaal. Zet nog ca. 5 min. in de oven. Dek het vlees daarna af met aluminiumfolie en laat nog even rusten.
  3. Bak in het braadvet van het vlees de paddenstoelen aan tot ze gaar zijn en een mooi bruin randje hebben.
  4. Warm de saus nog even door.
  5. Verdeel het vlees over voorverwarmde borden. Serveer de paddenstoelen en de cranberrysaus erbij.

Lekker met een eenvoudige aardappelpuree en groene asperges.