Header SUP

SUP-heffing per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli gaat er nieuwe wetgeving in voor een SUP-heffing op een aantal producten die in onze winkels te koop zijn. SUP staat voor 'Single Use Plastic'. Deze heffing zal van toepassing zijn op portieverpakkingen die plastic bevatten en aan beide onderstaande omschrijvingen voldoen:

- Eenpersoonsporties in een beker of bakje
- Producten die je gelijk kunt eten en drinken en geen bereiding meer nodig hebben

Denk hierbij aan bijvoorbeeld fruitbakjes in kleine porties, maaltijdsalades en eenpersoonsverpakking yoghurtsnacks. Hieronder lees je meer over de SUP-heffing.

Wat is de reden van deze heffing?


We richten ons steeds meer op duurzaam ondernemen en de belasting voor milieu, dier en mens zo klein mogelijk te maken. Je leest hier meer over onze duurzame initiatieven. Ook vanuit de overheid worden wetten opgesteld om zwerfafval zoveel mogelijk te beperken. De SUP-heffing hoort daarbij omdat dit de productie van duurzame verpakkingen bevordert en er vooral minder plastic gebruikt wordt. Daarom geldt per 1 juli 2023 een SUP-heffing voor producten waarin plastic verwerkt zit en waarbij de kans aanwezig is dat deze op een verkeerde manier in het milieu terecht komen. Meer over de initiatieven en wetgeving vanuit de overheid lees je hier.

Wat betaal ik aan SUP-heffing?


De hoogte van de SUP-heffing is afhankelijk het type verpakking van het product. Voor de hoogte van de SUP-heffing zijn richtlijnen vastgesteld door de overheid. Er is onderscheid gemaakt in bekers, verpakkingen met eenpersoonsporties van bijv. ijs, yoghurt en verpakkingen voor maaltijden. Op grotere verpakkingen voor 2 personen of meer is er geen SUP-heffing.

Het bedrag aan SUP-heffing is bij het product op de schapkaart zichtbaar direct onder de reguliere verkoopprijs. De SUP-heffing wordt apart berekend over de verkoopprijs en is ook apart zichtbaar op de kassabon, vergelijkbaar met bijvoorbeeld statiegeld. Verschil hierbij is dat de SUP-heffing niet wordt terugbetaald.

Wat gebeurt er met de SUP-heffing?

De SUP-heffing die op producten wordt berekend in onze winkels, besteden we direct aan de verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering en de producten die we voeren. De SUP-heffing moeten we wettelijk gezien ook hieraan besteden. Alle winkels (niet alleen supermarkten) die deze producten verkopen hanteren een SUP-heffing en daarvoor gelden dezelfde regels.

Veel gestelde vragen over de SUP-heffing

Op welke artikelen zit wel een SUP-heffing?

Bekers en bakjes die plastic bevatten en voor eenmalig direct gebruik voor 1 persoon zijn. Dat betekent dat het om kleine porties gaat met producten die niet meer bereid hoeven te worden en direct geconsumeerd kunnen worden. Voorbeelden zijn: maaltijdsalades, 1 persoons yoghurtsnacks, kleine bakjes met gesneden fruit.

Op welke producten zit geen SUP-heffing?

Verpakkingen die geen plastic bevatten.
Verpakkingen die wel plastic bevatten maar herbruikbaar vallen hebben geen heffing. Ook verpakkingen met flexibel plastic zoals wikkels, zakjes etc. hebben geen SUP-heffing.

Waarom zit er op sommige verpakkingen wel een SUP-heffing en anderen niet?

De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor producten waar de heffing voor geldt. Deze producten moeten voldoen aan:
- Eenpersoonsporties in een beker of bakje
- Producten die je gelijk kunt eten en drinken en geen bereiding meer nodig hebben


Voor grotere portieverpakkingen, die bijvoorbeeld doorgaans niet voor 1 persoon zijn, maar voor meerdere personen, geldt er geen SUP-heffing. Hetzelfde geldt dan bijvoorbeeld ook voor zogenaamde multipacks, dus grotere omverpakkingen waar meerdere eenpersoonsverpakkingen in zitten. Denk aan bijvoorbeeld drinkpakjes.

Hoe zie ik in de verkoopprijs wat de SUP-heffing is?

De SUP-heffing wordt voor het schap op de prijskaart apart aangegeven direct onder de verkoopprijs. Hier staat dan SUP-heffing en daarachter het bedrag.
Dit bedrag betaal je dus bovenop de verkoopprijs. Op de kassabon is de SUP-heffing ook apart vermeld onderop.

Hoe hoog is de SUP-heffing?

Dat is afhankelijk van de verpakking van het product op basis van de richtlijnen die door de overheid zijn opgesteld. De hoogte van de SUP-heffing staat op de prijskaart voor het schap en is apart op de kassabon te zien.

Op hoeveel producten zit er een SUP-heffing?

Het gaat om ongeveer 150 producten in het totale assortiment van ruim 8.000 producten bij Vomar.

Betaal ik de SUP-heffing bij alle winkels?

Per 1 juli is dit verplicht gesteld voor alle verkooppunten die deze betreffende producten verkopen. Dus alle supermarkten, maar ook andere winkels, kiosken en restaurants die producten verkopen waar de SUP-heffing voor geldt, voeren dit in.

Als ik mijn eigen beker of verpakking meeneem, betaal ik dan geen SUP-heffing?

Nee, dat is niet mogelijk. We verkopen voedingsproducten die aan kwaliteitseisen en houdbaarheid moeten voldoen. Dat kunnen we niet garanderen als we deze artikelen niet uit de bestaande verpakkingen verkopen.

Wat doet Vomar met de SUP-heffing?

We gebruiken deze heffing direct om nog meer te investeren in verdere verduurzaming, naast de verduurzamingsinitiatieven die al als doelstelling zijn gesteld. Op deze investeringen moeten we als bedrijf ook verantwoording afleggen aan de overheid.

Is er toezicht vanuit de overheid op de SUP-heffing?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert bedrijven en organisaties over de naleving van de regels rondom de SUP-heffing.