Luxe vlees

Ribeye

Botermals rundvlees dat is gesneden uit het ribstuk van de lende. Dit vlees is goed dooraderd met vet, waardoor het éxtra veel smaak heeft.

Bereiding in de oven: Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150°C. Bestrooi de Rib Eye aan beide zijden met zeezout en peper en bak in een hete koekenpan met een scheutje olijfolie rondom bruin. Leg de Rib Eye met het vet naar boven in een braadslede. Gaar in ongeveer 45 minuten, tot het vlees 50°C tot 55°C in de kern is. Laat afgedekt met aluminiumfolie nog 15 minuten nagaren.

Bereiding op de barbecue: Haal de ribeye 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bestrooi het vlees met zout en peper en eventueel andere kruiden. Breng de barbecue tot minimaal 100°C en schroei het vlees in het midden aan beide kanten dicht. Leg het stuk vlees vervolgens aan de zijkant. Laat langzaam garen in 1-1,5 uur tot de kerntemperatuur ongeveer 55°C bereikt voor een medium rare ribeye. Laat onder aluminiumfolie nog 20 minuten rusten.

Côte de Boeuf

Prachtig stuk rundvlees met een volle, rijke smaak. Dit ribstuk heeft een fijne structuur met vetten, waardoor het super mals en vol van smaak is.

Bereiding in de oven: Haal de Côte de Boeuf een uur voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 125°C. Bestrooi de Côte de Boeuf royaal aan beide zijden met zeezout en peper. Bak beide kanten 3 minuten aan in olijfolie en leg het vlees vervolgens in een braadslede. Gaar 30 minuten in de oven tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt. Laat het vlees daarna onder aluminiumfolie nog zo’n 10 minuten rusten.

Bereiden op de barbecue: Haal het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koelkast en bestrooi met zout en peper. Naar wens kun je het vlees met meer kruiden bestrooien. Verhit de barbecue tot 120°C en leg het vlees op het rooster. Gebruik een thermometer om de temperatuur te kunnen controleren en wacht tot de temperatuur oploopt tot minimaal 45°C. Haal het vlees er af. Verhoog de temperatuur van de barbecue tot 160°C en grill vervolgens de Côte de Boeuf aan beide kanten 2 minuten. Bestrijk eventueel met gepofte knoflook om extra smaak toe te voegen. Let op dat de kerntemperatuur bij het grillen de 52°C bereikt en laat onder aluminiumfolie een kwartiertje rusten.

Entrecote

Heerlijk mals rundvlees met een klein vetrandje. Het vlees wordt gesneden van de lende, waardoor het heel erg mals is en mager.

Bereiding in de oven: Laat de Entrecote voor bereiding op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160°C. Bestrooi het vlees aan beide zijden met zeezout en peper. Bak de Entrecote in een klein beetje boter aan beide zijden 2-3 minuten aan. Leg het vlees in een braadslede en bak 12-15 minuten per 500 gram tot de kerntemperatuur 50°C is. Laat de entrecote daarna 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Bereiden op de barbecue: Laat het vlees 30 minuten rusten buiten de koelkast en bestrooi met zout en peper. Voeg eventueel andere kruiden toe. Verhoog de temperatuur op de barbecue tot 105°C. Leg de entrecote niet op direct vuur en laat langzaam garen. Gebruik een thermometer om te controleren of je de kerntemperatuur van 50°C bereikt hebt. Verhoog de temperatuur van de barbecue en bak de Entrecote vervolgens aan beide kanten tot deze lekker bruin is.

Picanha

Groot smaakvol staartstuk van het rund. Door de vetlaag is de Picanha een heerlijk stuk mals vlees met heel veel smaak.


Bereiding in de oven: Laat de Picanha op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 90°C. Bestrooi de Pincanha aan beide zijden met zeezout en peper en bak rondom 2-3 minuten in een hete koekenpan met een klein beetje olijfolie. Leg vervolgens met het vet naar boven in een braadslede en gaar in 45-50 minuten, tot het vlees 50°C in de kern is. Laat afgedekt met aluminiumfolie nog 15 minuten nagaren.

Bereiding op de barbecue: Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd de vetlaag kruislings in. Bestrooi royaal met zout en peper. Laat afgedekt een half uur intrekken. Verwarm met een temperatuur tot 110°C en leg met de vetlaag naar boven op de barbecue. Dit zal ervoor zorgen dat de vetlaag krokant wordt. Tip: maak gebruik van een aluminiumbakje onder het rooster om het vet op te vangen. Gebruik een kernthermometer om de garing in de gaten te houden en stel in op 48°C. Wanneer de kerntemperatuur is bereikt, kun je de picanha afgrillen. Wissel de kanten nu regelmatig, zodat het vlees niet verbrandt maar goed kleurt. Indien het een mooie bruine kleur heeft gekregen, laat het dan 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Let op dat je het niet afsluit, want anders blijft de warmte binnen en wordt het vlees te gaar. Een kerntemperatuur van 50-54°C is medium rare.

Tip!

  1. Voeg eventueel nog wat kruiden toe, een zogeheten 'dry-rub', zoals een combinatie van verschillende poeders: paprikapoeder, cayenne, komijn, chilipoeder of mosterdpoeder. Indien je een mooie korst wilt, kun je ook bruine suiker toevoegen aan deze kruiden.
  2. Je kunt alle soorten vlees ook op lagere temperaturen garen. Dit kost alleen meer tijd, maar het resultaat is nóg malser vlees.