Header statiegeld op blikjes

Vanaf 1 april 15 cent statiegeld op blikjes

Er verdwijnen te veel blikjes in het milieu, terwijl deze heel goed gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Daarom komt er vanaf 1 april, naast de grote en kleine plastic flessen, ook op blikjes statiegeld van 15 cent per blikje.

Je herkent de statiegeldblikjes aan het statiegeldlogo op het blik. Deze kunnen vanaf 1 april instromen in onze winkels. In deze overgangsperiode zijn er dus blikjes zonder en blikjes met statiegeld. Je kunt de statiegeldblikjes inleveren zoals je gewend bent met flesjes bij de inleverautomaat in de winkels.

Hoe werkt het?

Als het blikje dat je koopt een statiegeldlogo heeft, dan betaal je bij afrekenen 15 cent extra. Je ontvangt deze 15 cent weer terug als je het blikje inlevert in de automaat in de winkel.
Bij inleveren herkent de automaat aan de barcode en het statiegeldlogo dat het een statiegeldblik is en wordt deze ingenomen. Is het geen statiegeldblik, dan neemt de automaat het blikje niet in. Je kunt het blikje dan uiteraard wel in de prullenbak doen naast de automaat.
Hieronder zie je een beknopte uitleg.

Uitleg Statiegeld op blikjes
Instructievideo inleveren statiegeldblikjes

Wat verandert er nog meer?

Je kunt vanaf 1 april alle blikjes waar statiegeld op zit bij ons inleveren bij de automaat. Dus ook blikjes met statiegeld die niet bij Vomar verkocht worden. Wel zo gemakkelijk, toch?


Heb je nog vragen? Bekijk dan hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Dan kun je in de winkel bij onze collega's terecht of je kunt contact opnemen met onze klantenservice via het contactformulier.

Vanaf wanneer zit er statiegeld op blikjes?

Officieel is het vanaf 1 april verplicht om op nieuwe blikjes statiegeld te heffen. Maar niet alle blikjes zijn gelijk vervangen. Er is dus een overgangsperiode waarbij er blikjes zijn zonder en blikjes met statiegeld. Je herkent een statiegeldblik altijd aan het statiegeldlogo.

Hoeveel statiegeld komt er op blikjes?

15 cent per blikje. Je betaalt dit extra bij het afrekenen bij de kassa en je ontvangt de 15 cent weer terug als je deze inlevert in de automaat.

Zit er op alle blikjes straks statiegeld?

Er zijn wat uitzonderingen. Hier is statiegeld niet verplicht. De belangrijkste regel die je aan kunt houden is als volgt. Staat er een statiegeldlogo op het blikje? Zo ja, dan zit er statiegeld op. Zo niet, dan betaal je geen statiegeld en neemt de automaat het blikje ook niet in.

Wat moet ik met een blikje doen die niet door de automaat geaccepteerd wordt?

Het is belangrijk dat de automaat de barcode van het blikje goed kan lezen. Er mag best een klein deukje in zitten, maar teveel ingedeukte of zelfs platte blikjes kunnen niet meer goed gescand worden door de statiegeldautomaat. Deze blikjes kunnen dan niet meer ingeleverd worden.


Zit er op het blikje wel een statiegeldlogo en is de barcode goed scanbaar? Vraag dan een medewerker voor hulp.

Staat er geen statiegeldlogo op het blikje? Dan kun je het blikje in de prullenbak doen die bij de automaat staat. Wij zorgen er dan voor dat deze blikjes alsnog milieuvriendelijk verwerkt worden.

Kun je na 1 april alleen nog maar blikjes met statiegeld kopen?

Er is een overgangsperiode waarin zowel blikjes met als zonder statiegeld in de winkels verkrijgbaar zijn. De blikjes zonder statiegeld worden niet weggegooid en mogen gewoon nog verkocht worden. Het kan dus zijn dat ook na 1 april er nog blikjes zonder statiegeld te koop zijn.

Ik heb wel statiegeld betaald, maar kan het logo niet op het blikje vinden, klopt dat?

Nee, dat zou niet moeten voorkomen. Als er statiegeld betaald is voor het blikje, dan moet het statiegeldlogo er ook op staan. Dit logo is soms klein en wat moeilijk zichtbaar op het blikje geprint of kan een andere kleur hebben. Bekijk dus goed het gehele blikje.
De inleverautomaat kijkt ook naar de barcode op het blik, dus de automaat zou het blikje ook moeten accepteren.