Header statiegeld op kleine flesjes

Vanaf 1 juli 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes

Er verdwijnen te veel plastic flesjes in het milieu terwijl deze heel goed gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Daarom komt er vanaf 1 juli, naast de grote plastic flessen, ook op kleine plastic flesjes (minder dan 1 liter) statiegeld van 15 cent per flesje.

Je herkent de statiegeldflesjes aan het statiegeldlogo op de fles. Deze kunnen vanaf 1 juni al instromen in onze winkels. In deze overgangsperiode zijn er dus flesjes zonder en flesjes met statiegeld. Je kunt de statiegeldflesjes natuurlijk nu ook al inleveren zoals je gewend bent bij de inleverautomaat in de winkels.

Hoe werkt het?

Als het kleine plastic flesje dat je koopt een statiegeldlogo heeft, dan betaal je bij afrekenen 15 cent extra voor deze fles. Je ontvangt deze 15 cent weer terug als je de fles inlevert in de automaat in de winkel.
Bij inleveren herkent de automaat aan de barcode en het statiegeldlogo dat het een statiegeldfles is en wordt deze ingenomen. Is het geen statiegeldfles, dan neemt de automaat de fles niet in. Je kunt de fles dan uiteraard wel in de prullenbak doen naast de automaat.
Hieronder zie je een beknopte uitleg.

Uitleg statiegeld

Wat verandert er nog meer?

Je kunt vanaf nu alle plastic flessen waar statiegeld op zit bij ons inleveren bij de automaat. Dus ook flessen met statiegeld die niet bij Vomar verkocht worden. Wel zo gemakkelijk, toch?


Heb je nog vragen? Bekijk dan hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Dan kun je in de winkel bij onze collega's terecht of je kunt contact opnemen met onze klantenservice via het contactformulier.

Vanaf wanneer zit er statiegeld op kleine plastic flesjes?

Officieel is het vanaf 1 juli verplicht om op nieuwe kleine plastic flesjes statiegeld te heffen. Maar vanaf 1 juni kunnen de statiegeldflesjes al in de winkels verkrijgbaar zijn. Er is dus een overgangsperiode waarbij er flesjes zijn zonder en flesjes met statiegeld. Je herkent een statiegeldfles altijd aan het statiegeldlogo.

Hoeveel statiegeld komt er op kleine flesjes?

15 cent per flesje. Je betaalt dit extra bij het afrekenen bij de kassa en je ontvangt de 15 cent weer terug als je deze inlevert in de automaat.

Zit er op alle kleine plastic flesjes straks statiegeld?

Er zijn wat uitzonderingen. Het gaat dan om flesjes waar vers sap of waar zuivel in zit bijvoorbeeld. Hier komt geen statiegeld op. Omdat dit wellicht wat verwarrend kan zijn, is de belangrijkste regel die je aan kunt houden als volgt. Staat er een statiegeldlogo op de fles? Zo ja, dan zit er statiegeld op. Zo niet, dan betaal je geen statiegeld en neemt de automaat de fles ook niet in.

Wat moet ik met een fles doen die niet door de automaat geaccepteerd wordt?

Zit er op de fles wel een statiegeldlogo en is de barcode goed scanbaar? Vraag dan een medewerker voor hulp.
Staat er geen statiegeldlogo op de fles? Dan kun je de fles in de prullenbak doen die bij de automaat staat. Wij zorgen er dan voor dat deze flesjes alsnog milieuvriendelijk verwerkt worden.

Zit er nu ook statiegeld op blikjes?

Nee, alleen kleine plastic flesjes met het statiegeldlogo krijgen statiegeld op dit moment.

Kun je na 1 juli alleen nog maar kleine flesjes met statiegeld kopen?

Er is een overgangsperiode waarin zowel flesjes met als zonder statiegeld in de winkels verkrijgbaar zijn. De flesjes zonder statiegeld worden niet weggegooid en mogen gewoon nog verkocht worden. Het kan dus zijn dat ook na 1 juli er nog flesjes zonder statiegeld te koop zijn.

Ik heb wel statiegeld betaald, maar kan het logo niet op de fles vinden, klopt dat?

Nee, dat zou niet moeten voorkomen. Als er statiegeld betaald is voor de fles, dan moet het statiegeldlogo er ook op staan. Dit logo is soms klein en wat moeilijk zichtbaar op de fles geprint of kan een andere kleur hebben. Bekijk dus goed de gehele fles.
De inleverautomaat kijkt ook naar de barcode op de fles, dus de automaat zou de fles ook moeten accepteren.

Wat is een grote en wat is een kleine fles?

Een grote fles met statiegeld heeft een minimale inhoud van 1 liter. Op deze flessen zit 25 cent statiegeld. Dat verandert niet.
Op flesjes kleiner dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Dat is nieuw.